Puntentelling darten

Hieronder eerst een uitleg van de hoe de puntentelling op een dartbord werkt. Daarna informatie van de puntentelling tijdens een wedstrijd.

Een dartbord is opgebouwd uit 20 “taartpunten” en bij elke taartpunt staat er aan de buitenrand een waarde die de taartpunt vertegenwoordigd. Elke taartpunt is echter weer verdeeld in 4 vlakken. Op die manier kun je elke taartpunt opdelen in een buitenring, binnenring en twee grote vlakken. Afhankelijk van waar je jouw dartpijl ingooit wordt de score die bij de taartpunt vermeld staat vermenigvuldigd met 1, 2 of 3.

Puntentelling darten
Puntenverdeling dartbord

In de afbeelding zie je hoe de punten verdeeld zijn.

  • De buitenring, ook wel doubles genoemd, telt alles 2x
  • In de binnenring, ook wel tripples genoemd, telt alles 3x
  • In de normale vakken telt alles 1x

De hoogste score die je met 3 dartpijlen kunt gooien behaal je als je alle drie de darts in de tripplering van de 20 gooit. Je hebt dan namelijk (3×20) + (3×20) + (3×20) =180 punten.

Een speciale plek op het dartbord is de bull’s eye. Deze is verdeeld in een groen en een rood gedeelte. Het groene gedeelte is de “enkele bull” en is 25 punten waard. Het rode gedeelte is de dubbele bull en 50 punten waard. Tevens geldt de rode bull als een dubbel en mag dus gebruikt worden om een wedstrijd uit te gooien.

Voorbeeld dartscore

Dartbord puntentelling
Dartbord puntentelling
Links Rechts
3 x 12 = 36 2 x 8 = 16
1 x 18 = 18 Enkele bull = 25
2 x 10 = 20 1 x 13 = 13
Totaal 74 punten Totaal 54 punten

Dartwedstrijd puntentelling

Een dartwedstrijd is opgebouwd uit legs en sets. Aan de hand van een afbeelding die je vast wel herkent van dartoernooien op TV wordt hier uitgelegd hoe de puntentelling werkt.

Puntentelling dartwedstrijd

First to 7 betekent dat diegene die het eerst 7 sets wint de wedstrijd wint. Een set win je door 3 legs te winnen. In dit voorbeeld zie je dat speler Van Gerwen 6-3 achterstaat in sets.

Stel dat Van Gerwen deze leg wint dan wordt het 2-2 in legs en moet er nog een leg gespeeld worden om een winnaar van de set te kunnen aanwijzen. Als Wright deze leg wint dan wint hij ook gelijk de set én de wedstrijd! Hij is dan immers als eerste bij 7 gewonnen sets!

Om een leg te winnen speel je meestal 501 (lees hier meer over 501).

Verder zie je in dit voorbeeld de namen van de dartspelers met tussen haakjes de ranking op de wereldranglijst. Daarachter de vlag van hun nationaliteit. Aan de rode stip kun je zien wie de huidige leg begonnen is. Vaak wordt er ook nog met een pijltje aangegeven wie er op dat moment aan het gooien is.

In de laatste kolom zie je hoeveel punten de spelers nog moeten halen om de huidige leg uit te gooien.

TuinTuin