Dartpijlen

Ben je op zoek naar dartpijlen. Wil je misschien je eerste set pijlen kopen of ben je aan vervanging toe? Hieronder vind je veel informatie over dartpijlen die je wellicht kan helpen in de keuze van een nieuw setje darts.

Opbouw dartpijl

Een dartpijl bestaat uit 4 belangrijke onderdelen:

  1. punt
  2. barrel
  3. shaft
  4. flight
darpijl

Dartpijl


Lees meer over:
Punt
Barrel
Shaft
Flight
Afmetingen
Gewicht

Punt

De punt kan verschillende lengtes hebben en is in verschillende kleuren leverbaar: chroom, zwart, maar ook exotische kleuren. Zo zijn er bijvoorbeeld punten die een soort regenboogkleuren hebben.

dartpunt regenboogkleuren

Dartpunt regenboogkleuren

Daarnaast zijn er pijlpunten verkrijgbaar met allerlei soorten ribbels, freesrandjes of gelaserde patronen. Deze zijn bedoeld om te voorkomen dat de dartpijl uit het dartbord valt. Sommige pijlpunten zijn zo stroef dat je al heel snel je dartbord ermee beschadigd. Vooral met het uittrekken van de pijl trek je dan elke keer een klein beetje de sisalvezels stuk.

pijlpunten

Pijlpunten met ribbels en (gelaserde) patronen

Pijlpunten zijn er in verschillende lengtes: 25, 26, 30, 32, 34, 35, 38, 42 en 45 mm. Als je aan een pijl gewend bent is het handig de punten te vervangen door punten van dezelfde lengte. Pijlpunten zitten in de barrel geperst. Om zelf punten te vervangen heb je een speciale punten zetmachine nodig:

Terug naar menu


Barrel

Het belangrijkste onderdeel van de dartpijl is wel de barrel. Deze bepaalt de grip, het gewicht en de gewichtsverdeling van de pijl. De barrel kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Dit kan bijvoorbeeld messing zijn of tungsten (wolfraam). Daarnaast kan de barrel op alle plekken even dik zijn maar hij kan ook dikker zijn aan de voorkant of in het midden. Hierdoor zal de balans anders zijn en kan het zwaartepunt bijvoorbeeld meer richting de punt liggen.

Barrel straight

Barrel straight

barrel top loaded

Barrel Top Loaded

Barrel middle loaded

Barrel Middle Loaded

De barrel is vaak gemaakt van tungsten. Dit is een hard materiaal met een hoog soortelijk gewicht. tungsten 95%Het voordeel hiervan is dat de dartpijl relatief dun kan zijn terwijl het gewicht wel net zo zwaar is als bijvoorbeeld een messing pijl die veel dikker is. Voordeel van een dunnere pijl is dat je ze dichter op elkaar kunt gooien in het dartbord. Hierdoor zou het in theorie makkelijker zijn om 180 te gooien.

Het percentage tungsten staat vaak op de barrel aangegeven. Hoe hoger dit percentage hoe zwaarder het soortelijk gewicht en hoe slanker de dartpijl kan zijn. De tungsten pijlen zijn een stuk prijziger dan de messing of nikkelen variant. Als je het plaatje aanklikt kun je met een beetje geluk lezen “95%”. Dit is dus het percentage tungsten in deze barrel.

Ben je beginnend darter overweeg dan een goedkoper setje messing darts. Kun je al kleine “groepjes” op het bord gooien en gooi je regelmatig 100+ scores? Dan worden tungsten darts interessanter. Uiteraard blijft persoonlijke voorkeur altijd gaan voor alles! Gooi jij het beste met dikkere goedkopere messing dartpijlen? Gewoon mee doorgaan dan!

Bekijk op de volgende link ook eens hoe professionele darters hun pijlen vasthouden
Dartgreep bekende darters



Terug naar menu


Shaft

De shaft is er in vele soorten, maten en materialen. Samen met de barrel heeft de shaft veel invloed op de vlucht van de dartpijl. Vooral de lengte van de shaft heeft veel effect op de manier hoe de pijl door de lucht vliegt en hoe hij in het bord terecht komt. In het algemeen kun je stellen:

  • als je pijl “hangend” in het bord zit is de shaft te lang of de barrel te zwaar voor jouw stijl van gooien
  • staat je pijl teveel met de achterkant omhoog dan is de shaft te kort of de barrel te licht voor jouw stijl van gooien
dartpijlen hangend

Dartpijlen “hangen”: pijlen te zwaar of shaft te lang voor jouw gooistijl

dartpijlen steil

Dartpijlen te steil: pijlen te licht of shaft te kort voor jouw gooistijl

Lengte shaft

Shafts zijn er in 5 verschillende maten: 28, 34, 39, 47 en 55 mm. Elk van deze lengtes heeft een eigen benaming. Zo zijn er de volgende lengtes: Extra short, Short, Inbetween, Medium en Long.

Shafts

Alle verkrijgbare lengtes shafts

De keuze van het soort materiaal van de shafts is erg persoonlijk. Kies je voor aluminium, nylon of een andere kunststof? Het beste is om proefondervindelijk te bekijken welk type shaft qua materiaal en lengte het beste bij jou past. Afhankelijk van jouw gooistijl en de soort flight zul je uiteindelijk een voorkeur krijgen voor een bepaald type shaft.

Shaft met roterende flight

Een speciaal soort shafts zijn de shafts met een roterende top (spin top). De flights kunnen hierin vrij ronddraaien. Voordeel van dit type zou zijn dat de flight van de pijl die al in het bord zit wegdraait als je er een andere pijl tegenaan gooit. Hierdoor zou je de pijlen makkelijker dichter bij elkaar moeten kunnen gooien.



Terug naar menu


Flight

flightsFlights zorgen voor draagvlak en zorgen ervoor dat de dartpijl met de punt naar voren blijft “zweven” tijdens zijn vlucht naar het dartboard. Flights kunnen onder andere gemaakt zijn van kunststof of linnen. De vorm van de flight heeft invloed op de manier waarop de pijl door de lucht gaat. Afhankelijk van jouw gooistijl: hard, zacht, met een boogje of strak, zal de ene flight beter bij je passen dan de andere. Ook hier geldt dat je dit het beste in de praktijk kunt uitproberen. Ben je beginnend darter probeer dan een paar verschillende soorten flights op de kop te tikken of te lenen bij andere darters of koop een assortiment met verschillende modellen.

De modellen flights die er zijn: Delta, Edge, Kite, Max Air, Pear, Slim, Standard, Standard klein, Vapor, Vapor S en Vortex. Je vindt ze hieronder in de afbeelding.

flights

Alle soorten flights


Afmetingen dartpijl

Voor steeltip darts geldt alleen een maximale lengte. De maximale lengte van een dartpijl mag volgens de officiële reglementen van de NBD niet meer bedragen dan 30,5 centimeter.
Terug naar menu


Gewicht dartpijl

Het maximale gewicht van een dartpijl mag niet meer bedragen dan 50 gram. Je zult dit gewicht eigenlijk nooit aantreffen. De meest gangbare gewichten zitten tussen de 21 en 27 gram.  Over het algemeen kun je stellen:

  • Gooi je hard, dan heb je een lichtere pijl nodig
  • Gooi je zachter, dan werkt een zwaardere dartpijl vaak beter

Ook geldt natuurlijk weer: gooi met het gewicht waar jezelf het prettigst mee gooit!

Ben je benieuwd met welke gewichten de professionals darten? Bekijk dan het overzicht: gewichten dartijlen professionele darters.

Terug naar menu


Bol AlgemeenBol Algemeen