Dartbord ophangen

Een dartbord ophangen doe je niet zomaar even uit de losse hand.

De afstand tot het dartbord en de hoogte van het dartbord zijn vastgelegd in de officiële spelregels. Daarnaast zijn ook de afmetingen van een dartbord zelf vastgelegd. Lees hieronder tips, afstanden en maten voor het correct ophangen van jouw dartbord. Wist je bijvoorbeeld dat je met een touwtje van precies 293,4 cm lang heel makkelijk kan controleren of het bord goed hangt?

Afstand dartbord

De afstand van het dartbord tot aan de oche is 2,37 meter oftewel 237 centimeter. Dit is de afstand gemeten vanaf de voorkant van het dartbord (daar waar de dartpijlen het bord ingaan) tot aan de plek waar je de voet tegen de oche zet.

Wanneer je vanaf de voorkant van het dartboard een loodrechte lijn naar beneden trekt kun je daar een markering op de grond zetten. Dit kun je heel goed doen met een simpel peillood.

Vanaf dat punt op de grond kun je dan een afstand van 237 cm uitmeten. Dat is het punt waarvan je met je dartpijlen op het dartbord kunt gooien.

Hoogte dartbord

Dartbord ophangenDe hoogte van het dartbord meet je vanaf de grond tot aan het hart van het dartbord. Dit is precies in het midden van de bullseye. Deze hoogte is 1,73 meter. De hoogte kun je simpel opmeten met een rolmaat.

Het is belangrijk om er op te letten dat de hoogte van het dartbord in principe gemeten moet worden vanaf de plek waar je jouw dartpijlen gooit (direct achter de oche). Het kan namenlijk zo zijn dat de vloer op- of afloopt.

Houd er ook rekening mee dat wanneer je iets op de grond hebt liggen je de dikte hiervan moet meeberekenen. Gooi je bijvoorbeeld vanaf een loopmat met een dikte van 1 cm dan moet de bullseye op 1,74 meter vanaf de grond komen te hangen.

Controleren afstand dartbord

afstand dartbordWanneer het dartbord op de juiste afstand en hoogte hangt, kun je een extra controle uitvoeren op de volgende manier:

De afstand van de bullseye tot aan de achterkant van de oche moet exact 293,4 centimeter zijn. Je kunt een touwtje spannen en vervolgens de lengte meten. Er zijn echter ook speciale meetlintjes in de handel (ochemate) die exact deze maat zijn en die je in het darbord kunt vastprikken. Let op: de zuiverste meting krijg je als je de oche verwijderd.

Voor de rekenwonders onder ons:

In principe hebben we een driehoek met een hoek van 90 graden. Twee zijden van deze driehoek zijn bekend. Namenlijk zijde A (237cm) en zijde B (173cm). Met de stelling van Pythagoras kunnen we vervolgens zijde C uitrekenen met A² + B² = C²

237² + 173² = 86098 cm

C = √86098 = 293,42 cm

Wanneer je op deze manier controleert en een afwijking ontdekt weet je nog niet direct wat er verkeerd is. Het kan zijn dat de hoogte van het dartbord niet goed is, maar ook de afstand van het dartbord tot de oche kan afwijken. Dit zul je dus moeten gaan uitzoeken.

Afmetingen dartbord

De afmetingen van een dartbord zijn ook vastgelegd. Deze maten en afmetingen vind je hier:
Afmetingen dartbord

Wil je een Dartbord te kopen?