501

Bij het 501dartspel is het de bedoeling om zo snel mogelijk 501 punten te behalen, waarbij je altijd moet afsluiten met een “dubbel”. Een dubbel zijn alle vakjes van de buitenste smalle ring van het dartbord én de Bull’s eye (het rode gedeelte). Als je nog niet weet hoe de puntentelling van een dartbord werkt lees dan eerst dit artikel: puntentelling dartbord.

Bepaal wie er begint met darten, meestal doe je dit door beide spelers één pijl op de bull’s eye te laten gooien. Diegene die het dichtste bij de bull’s eye zit heeft het voor het zeggen: hij/zij mag zelf beginnen of hij/zij mag zijn tegenstander laten beginnen als hij/zij dat wil. Gooien beide spelers in het rood of in het groen van de bull, dan moet er opnieuw gegooid worden waarbij de speler die de eerste keer begon nu als tweede moet gooien op de bull.

Vevolgens gooien de spelers om de beurt 3 darts op het dartbord en de gegooide score wordt door de schrijver afgetrokken van de score. Als een pijl niet in het bord blijft zitten, of als de punt van de pijl het bord niet raakt wordt voor deze pijl geen score berekend.

501 uitgooien

Diegene die het eerst op 0 uitkomt door een dubbel te raken wint. Stel je bent aan de beurt en hebt nog 60 punten over dan kun je winnen door de 20 te raken en de dubbel 20 (20 + 40 = 60). Een ander voorbeeld: je staat op 65 dan kun je gooien:

  • 15 en Bull’s eye óf
  • Tripple 19 en dubbel 4 óf
  • Tripple 17 en dubbel 7

Diegene die op 0 uitkomt met een dubbel heeft één “leg” gewonnen. Je kunt afspreken hoeveel legs je moet winnen om de wedstrijd te winnen. Een veel gebruikte manier is Best of Five. Winnaar van deze spelvariant is diegene die het eerste 3 legs heeft gewonnen.

Het 501 darstpel is eigenlijk de meest populaire variant, maar 301, 701 of zelfs 1001worden ook regelmatig gespeeld.

 

TuinTuin